środa, 14 lipca 2010

Jedz zdrowo i nie daj się grypie!




Grypa to zmora okresów wczesno wiosennych i późnojesiennych. Szczególnie groźna jest teraz, podczas epidemii świńskiej grypy. Możemy się przed nią bronić i walczyć z nią na własną rękę poprzez wzmocnienie układu odpornościowego. Należy przede wszystkim pilnować wagi, ponieważ osoby z nadwagą częściej zapadają na choroby sezonowe. Najlepszym panaceum na przeziębienie jest od dawien dawna witamina C, która pobudza układ immunologiczny, poza tym, uszczelnia naczynia krwionośne. Najwięcej witaminy zawierają: porzeczki i truskawki, oraz takie warzywa jak pomidory, kapusta i papryka. Najlepszą receptą na przeziębienie i grypę okazuje się więc być babciny syropek z czosnku, cebuli, miodu i cytryny. Obniżenie odporności powoduje niedobór cynku, więc powinniśmy stosować suplementy diety z jego obecnością (np. produkty Herbalife). Sama dieta jest jednak niewystarczająca. Ważnym elementem są również spacery i aktywność fizyczna. Ruch pobudza szybsze krążenie krwi przez co organizm jest bardziej dotleniony. Powinniśmy też unikać dużych skupisk ludzkich, oraz nie doprowadzać organizmu do przegrzania. Tych kilka zasad pozwoli nam utrzymać zdrowie podczas jesiennych i wiosennych słot.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz